Bu Blogda Ara

23 Şubat 2012 Perşembe



sevgili PEYGAMBERİMİZ (salallahu aleyhi ve selem)hadis-i şeriflerinde
buyurmuşlardı ki.
"iki sevgiliyi birbirine bağlayan evlilik gibi harika bir şey görülmemiştir."
(ibni Mace)
"insan evlendiği zaman imanının yarısını mükemmelleştirir, geri kalan yarısı mükemmelleştirmek için de ALLAH'a karşı gelmekten korksun.."
(Taberani)
evet dostlar,sevgili PEYGAMBERİMİZ dinimizi muhafaza etmek ve tamamlamak için mü'minlere evlenmelerine tavsiye ediyor..
mutlu bir yuva için birinci şart iyi seçim,
ikinci şart da iyi geçimdir..

bir ba
şka hadis-i şerif göre ,mutlu evliliğin temel şartı ,eşlerin dindar olmasıdır..
her iki eş de dindar olduğu zaman, KUR'ANIN KERİM'in ifadesiyle,"erkek kadına, kadın da erkeğe elbise olur."
birbirlerini günahtan ve fenal
ıktan korur. birbirini sever, sayar, eşine anlayış gösterir ve böylece her iki cihanın mutluluğu yakalamak için ellerinden geleni yaparlar..

salih bir erkek eşine, acısıyla, tatlısıyla, hayatın tüm gerçekleri paylaşacağı bir hayat arkada
şı olarak bakmalı...

şayet evlilik bir menfaat ve şehvet üzerine bina edilirse, yani "ben eşimin evde sadece bana hizmet etmesini, ben emrederim o da yapar" mantığıyla hareket eden bir erkek, hanımının hayatın
ı bir cehenneme dönüştürür..
bu hususta sevgili PEYGAMBERİMİZ buyuruyor ki..

"iman açısından müminlerin en olgunu ve üstünü ahlakı en güzel olanıdır..sizin en hayırlılarınız kadınlarına karşı hayırlı olanlarınızdır."

evet,  hayırlı mü'min olmayı her şeyin üstünde tutmalı,
efendimiz'in bize emrettiği gibi eşlerimizi memnun ve bahtiyar etmek için çaba harcamalıyız..

Namusunda ve malında, kocasının hoşlanmayacağı bir harekette de bulunmaz.” (et-Tâc, II/283) buyurur. Başka bir hadîs-i şerîflerinde: “Dünyânızdan bana üç şey sevdirildi; saliha kadın, güzel koku ve gözümün nuru namaz.” (Nesâî, II/156) buyurmakla, kadına sevgi, saygı ve şefkat gösterilmesi gerektiğine dikkati çekmişlerdir.

“Dünyânın hepsi metâ, eşyâdır. Ve Dünyâ’nın en hayırlı varlığı ise saliha kadındır.” (İbn-i Mâce, I/596) hadîs-i şerîfi de, İslâm’ın kadına verdiği büyük kıymetin bir başka ifadesidir.

Saliha kadınların huzur ve sükûn kaynağı olduklarına işaretle Resul-i Ekrem (sas) Efendimiz; “Cenâb-ı Hak her kime iyi bir eş nasip etmişse, onun ayakta durmasına ve dininin yarısına yardım etmiştir.

(Dininin diğer) yarısını da kendi çalışarak muhâfaza etsin ve Allâh’tan korksun.” (et-Tebrizî, Mişkâtü’l-Mesâbîh, II/161) buyurmuşlardır. Bu anlamda diğer bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyurulur: “Dört şey kime verilmişse, ona dünya ve ahiretin hayrı verilmiş olur; Şükreden kalp, Allâh’ı anan lisan, belaya sabreden beden, namusunda ve kocasının malında hıyanet etmeyen kadın.” (et-Tebrizî, Mişkâtü’l-Mesâbîh, II/207)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder